Kasza kuskus

Kasza kuskus – cechy oraz wartości odżywcze

Kasza kuskus (https://www.bee.pl/9085-kuskus) cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Docenia się go ze względu na szybkość przygotowania, uniwersalność zastosowania w kuchni. Nie bez znaczenia są także właściwości odżywcze kuskusu.

Pochodzenie kuskusu

Kuskus pochodzi z północo-zachodniej Afryki i jest produktem z pszenicy durum. Posiada właściwości kaszy i makaronu. Tradycyjnie kuskus przygotowany był z rozdrobnionych ziaren pszenicy durum, które z kolei obtaczano w mące. Współcześnie produkowany jest z mąki pszenicy durum zwanej semoliną oraz z wody. Kuskus był przysmakiem ludności berberyjskiej już 2000 lat p.n.e. Szybko stał się popularny w innych częściach świata: w Maroko, Algierii, Libii, Tunezji, Senegalu, na Sycylii. W krajach muzułmańskich jest potrawą, która stanowi podstawowe danie podczas rodzinnych spotkań. Uważany jest za symbol szczęścia i dostatku. Do Europy w XIX wieku przywieźli kuskus Francuzi po podboju Algierii.

Najbardziej istotne cechy omawianej kaszy kuskus

Kuskus zawiera dużą ilość białka. Ma bardzo mało tłuszczu. Nie posiada cholesterolu. Kuskus bogaty jest w żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B oraz błonnik. Ma w swoim składzie cynk, mangan i miedź, które wzmacniają organizm. Jest źródłem selenu, który dba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i tarczycy. Zawarte witaminy z grupy B (B9, B1, B3, B5) zapobiegają anemii i rozwojowi miażdżycy. Składniki kuskusu wpływają na zdrowy wygląd skóry i paznokci. Jest źródłem jodu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny i tiaminy. Regularne spożywanie tej kaszy chroni układ nerwowy i wzmacnia metabolizm. Kuskus jest lekkostrawny, znakomicie sprawdza się w diecie kobiet w ciąży, u ludzi starszych i dzieci. Chętnie sięgają po kuskus sportowcy oraz osoby stosujące diety.

Kuskus – zasady przyrządzania


Kuskus jest doskonałym produktem, gdyż nie wymaga gotowania. Przyrządza się go bardzo szybko i prosto. Wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość kuskusu, wsypać do naczynia i zalać gorącą wodą nieco ponad poziom kaszy. Kuskus bardzo szybko wchłania wodę. Gdy napęcznieje jest gotowy do spożycia. Ponieważ ma neutralny smak znakomicie nadaje się do przyrządzania i komponowania rozmaitych potraw. Sprawdza się w sałatkach z dodatkiem kurczaka i warzyw. Podawany jest do słodkich deserów. Stosowany jako zagęszczacz do zup. Wykorzystywany jest do faszerowania, mięs, warzyw, do pieczenia ciast i ciastek. Zastępuje w daniach ryż i inne odmiany kasz. Można go spożywać na ciepło i na zimno, na słodko lub na słono.

Background obraz autorstwa evening_tao - www.freepik.com